Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jogurtowo czekoladowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt naturalny 350 g
jogurt naturalny 3 łyżka
mleko 1 szk
masy krówkowej czekoladowej 200 g
żółtko jajek 2
sos czekoladowy
wiórki czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jogurtowo czekoladowe

Kroki postępowania

1
Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin.
Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem.
Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko 3,2 % z masą krówkową.
Chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Krok 1 - Lody jogurtowo czekoladowe foto
2
Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę.
Maszynę włączyć na 30 minut.
Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać.
Krok 2 - Lody jogurtowo czekoladowe foto
3
Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.
Krok 3 - Lody jogurtowo czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 12.06.2012 16:15
cos pysznego :D
cukiereczek 09.06.2012 08:06
super
Cukiereczek13 03.06.2012 13:49
wygladaja bajecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak