Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak kokosowo makowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 150 gram
białko 6 sztuk
wiórki kokosowe 150 gram
mak 150 gram
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
margaryna 1 kostka (masa)
budyń śmietankowy 1 sztuka
żółtko surowe 3 sztuka
cukier puder 3 łyżka
margaryna 0,5 kostka
kakao 2 łyżka
mleko 2 łyżka
cukier puder 3 łyżka
herbatniki 4 opakowania
wódka do namoczenia herbatników

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak kokosowo makowy

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' przez ok. 40 minut.

Masa:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, budyń gotujemy i przestudzony dodajemy do masy.

Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, cukier puder i mleko, szybko mieszamy do połączenia się składników

Na talerzyk wylewamy trochę wódki i maczamy w niej herbatniki od razu kładąc na masę.

Na gotowe ciasto wylewamy polewę i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 28.10.2015 08:16
zdecydowanie tak :) chociaż trochę pracy jest
Anna133 03.09.2013 10:40
to musi być smaczne
Paweł29 27.09.2012 21:55
MMm.
Anna169Hosz 26.06.2012 18:09
Zjadłabym.
smerfetka79 05.06.2012 00:23
Takim ciachem chyba można się upić:))
edita15 03.06.2012 09:32
ale ładne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak