Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Blacha rabarbaru

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 2 kg
cukier 200 g
mleko 400 ml
cukier 80 g
mąka pszenna 4 łyżeczki
mąka 300 g
masło 200 g
jajko 1
woda 1 łyżka
sól
białko 9
cukier puder 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Blacha rabarbaru

Rabarbar umyj, pokrój w paski, włóż do miski i zasyp cukrem. Wymieszaj i wstaw do lodówki. Krem: ubij żółtka z cukrem, dodaj mąkę i ubijaj dalej. Masę przelej do gotującego się mleka, mieszając trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, gdy masa zgęstnieje. Ciasto: do malaksera wsyp mąkę z lodówki i zimne pokruszone masło. Zmiksuj składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto. Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem, rabarbar połóż na krem i zalej pianą bezową. Ciasto piecz 40-50 min w 180°C. Potem schłódz ciasto, by przy krojeniu syrop z rabarbaru się nie wylewał

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak