Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowa drożdżówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
margaryna Kasia 250 g
żółtko jajek 6
drożdże 100 g
cukier 3/4 szk
cukier waniliowy 1
mleko 2 szk
sól 2 szczypta
kruszonka
rabarbar 600 g
borówka amerykańska 200 g
maliny świeże 200 g
mąka 2 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowa drożdżówka

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać na płynną masę z 1/3 ilości cukru.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mąkę przesiać do miski, wybić żółtka, dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy i mleko.
Robotem z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrobić ciasto.
Gdy będzie gładkie, wlać margarynę i dalej wyrabiać aż będzie jednolite i miękkie.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonymi mąką rękoma rozłożyć równomiernie ciasto.
Owoce wsypać do miski, dodać mąkę i wymieszać.
Na cieście rozłożyć owoce otrząsając z nich nadmiar mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Owocowa drożdżówka foto
2
Zrobić kruszonkę z mąki krupczatki, cukru i zimnej margaryny.
Gotową kruszonką posypać owoce.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 60-70 minut.
Krok 2 - Owocowa drożdżówka foto
3
Ciasto po schłodzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Owocowa drożdżówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 13.08.2012 21:42
To jedno z moich ulubionych ciast, drozdżowe mogę jeść nawet tylko z samą kruszonką :)
cukiereczek 12.06.2012 10:08
wspaniałe ciasto
fijolek91 02.06.2012 21:47
pięknie wygląda:)
sylwia / sytofala 02.06.2012 21:11
smak tradycji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak