Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki z ziarnami i żółtym serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 100 g
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
smalec 1 łyzka
żółtko jajek 4 szt
białko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
ser żółty 20 dag
margaryna 1 kostka
dowolne ziarna sezam kminek

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki z ziarnami i żółtym serem

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę. Robimy w środku kopczyka dołek. Do środka dajemy drożdże roztarte z łyżeczką cukru, następnie smalec, żółtka, śmietanę i margarynę. Siekamy nożem do momentu, gdy masa zacznie być jednolita. Dodajemy sól i lekko wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 centymetra. Nożem wycinamy pałeczki. Smarujemy każdą rozbełtanym białkiem, posypujemy startym serem i nasionami. Posypujemy też zmielonym pieprzem - dzięki czemu staną sie pikantne. Pieczemy, aż będą rumiane w temp. około 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 09.07.2012 23:28
dokładnie do piwa i jako przekąska przed tv;)
Kikiriki 04.06.2012 07:02
do piwa idealne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak