Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna roztopiona 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Na kruszonkę
masło 1 łyżka
cukier 3 łyzki
mąka 3 łyżki
rabarbar 700 g
truskawki świeże 10 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Zwyczajne ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Rabarbar obieramy i kroimy na grube plastry. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę palcami rozcieramy na nieduże okruszki, przypominające konsystencją piasek. Jajka ucieramy z cukrem - za pomocą miksera-aż do momentu otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zaś na końcu cukier waniliowy i roztopioną margarynę. Ucieramy,aż składniki się połączą. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki owoców i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy w temp 200 stopni około 40-50 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 03.06.2012 08:47
super nie robiłam takiego połączenia :)
Agnieszka91 02.06.2012 15:23
pycha takie to uwielbiam
stokrotka 02.06.2012 14:45
mniam....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak