Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort motyl

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuk
mąka 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
kakao 2 łyżki
krem waniliowy Gellwe 1 opakowanie
masło 100 gram
mleko zimne 1 i 1/4 szklanki
masło 200 gram
cukier puder 400 gram
barwniki spożywcze
kulki ozdobne
posypka kolorowa
sok porzeczkowy
karmel
wafelki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort motyl

Kroki postępowania

1
Żółtka rozdzielamy od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Żółtka rozmącamy widelcem i dodajemy powoli do białek. Mieszamy drewnianą łyżką. Przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 min.
Krok 1 - Tort motyl foto
2
Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt w środku się upiekł. Jeśli patyczek jest suchy oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Biszkopt studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem: ucieramy miękkie masło, w osobnym naczyniu miksujemy mleko z kremem Gellwe, początkowo na najniższych obrotach, później przez 2 minuty na najwyższych, do ubitego kremu z mlekiem dodajemy utarte masło i miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Tort motyl foto
3
Gdy biszkopt ostygnie przekrajamy go na 3 placki, a następnie na pół tak, by powstało 6 połówek kół.
Krok 3 - Tort motyl foto
4
Połówki kół kładziemy tak, aby zaokrąglone brzegi stykały się i tworzyły kształt motyla. Każdą część nasączamy sokiem porzeczkowym, przekładamy lekko karmelem i kremem waniliowym. Gdy wszystkie 6 części skleimy, wkładamy tort do lodówki, by krem się ściągnął, a tort nie rozpadał.
Krok 4 - Tort motyl foto
5
W tym czasie przygotowujemy lukier ozdobny: miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem uzyskując biały lukier, dodajemy barwniki spożywcze, aby uzyskać pożądany kolor. Gdy lukier będzie gotowy, wyjmujemy tort z lodówki i smarujemy go lukrem oraz przyozdabiamy według uznania. Środkiem motyla będą dwa połączone ciastka wafelki. Tort przechowujemy w lodówce.
Krok 5 - Tort motyl foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka137 02.06.2012 23:14
wykonany cudnie!!!
fijolek91 02.06.2012 21:49
fajny
ania20m 02.06.2012 13:44
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak