Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4
sól 1 szczypta
cukier 2 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
masa
śmietana 30% 0,5 l
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzeczki
Ciasto:
margaryna 1 kostka
cukier puder 30 dkg
żółtko jajek 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 40 dkg
reszta:
dżem porzeczkowy
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Beza:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywny puch. Pod koniec miksowania dodać cukier i sok z cytryny. Zmiksować, a by cukier się rozpuścił. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zmniejszyc temperature na 120. Suszyć ok. półtorej godziny. Po wyłaczeniu piekarniak nie wyciągać bezy aż ostygnie.
Ciasto:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać żółtka, gdy będzie utarte dodać przesitowaną mąke z proszkiem. Podzielic na dwie części, każdą z nich rozłozyć na blasze. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Masa:
Żelatynę przygotowac w pół szklanki wody. Ostudzić. Smietane ubijac na wysokich obrotach aż będzie puszysta. Dodać cukier puder i zelatynę. Zmiksować.
Do połowy masy dodać dżem porzeczkowy i zmiksować.
Na pierwsze ciasto wyłożyć mase porzeczkową. Posmarować masą białą. Przyłozyc drugim ciastem i leciutko posmarować resztką Mast. Położyć bezę i lekko ją przyklepać. Posypac płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 25.07.2012 00:15
mniam
Justyna Jussstiii 03.06.2012 08:48
extra pomysł
parysek10 02.06.2012 14:24
ciekawy przepis
patusia 02.06.2012 11:20
Uwielbiam takie słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak