Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop akacjowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty robinii akacjowej 5 litrów
woda 2,5 litra
cukier brązowy 250 g
żel-fix 3:1 1-2 op.
limonk 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop akacjowy

Zebrane kwiaty akacji oczyścić z brązowozielonych szypułek, przełożyć do dużego słoja i zalać gorącą wodą - pozostawić na 8-12 godzin (np. na noc).
Odstały płyn przelać przez sitko wyścielone tetrą, wlać do garnka i wycisnąć z kwiatów pozostały płyn.
Dosypać cukier do płynu oraz dodać sok wyciśnięty z limonek.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż płyn się zredukuje do ok.1,5 litra.
Wsypać żel-fix i dokładnie wymieszać (ja to robię mikserem) - gotować kolejne 3-5 miniut, aż do zaniku piany.
Gorącym syropem napełnić małe wyparzone słoiczki (aż do górnej krawędzi), zakręcić wygotowanymi pokrywkami, odstawić dnem do góry, nakryć kocem lub grubymi ręcznikami i tak pozostawić do zupełnego wystygnięcia.
Nie trzeba już pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.05.2015 13:21
ciekawy pomysł
chelsi 31.08.2012 19:37
ale extra!
artur7 23.08.2012 11:13
fajne
Fiffi 20.07.2012 23:12
fajny, nigdy nie probowałam
Habibi 09.06.2012 11:26
* Serdecznie zapraszam do przeglądania moich przepisów :) *** Każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :) *
msmariusz 02.06.2012 00:16
bardzo zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak