Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane gruszki w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skórka z połowy pomarańczy
Goździki całe Prymat 7 szt
ziele angielskie 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier 10 łyżek
cynamon do smaku
ocet winny 3 szklanki
gruszki 1 kg
wino czerwone wytrawne 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane gruszki w czerwonym winie

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Skórkę z pomarańczy kroimy na cienkie paseczki Wino mieszamy z octem winny, dodajemy skórkę pomarańczową i zagotowujemy. Do wrzącej zalewy dodajemy gruszki i gotujemy do czasu aż owoce staną się przeźroczyste. Gruszki wyjmujemy, układamy w słoikach. Do wina z octem winnym dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy owoce w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 10.06.2012 10:21
pycha
Rafał10 02.06.2012 20:09
proste, szybkie i smaczne ! TO LUBIĘ !!!
foczka-ks 02.06.2012 00:03
fajny przeppis z tymi gruszkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak