Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas do żurku w słoiku 1 sztuka
marchew 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
cebula 1 sztuka
boczek wędzony 30 dag
biała kiełbasa 4 sztuki
pierś z kurczaka 0,5 kg
ziemniaki 4 -5 sztuk
sól do smaku szczypta
pieprz do smaku szczypta
ziele angielskie do smaku parę ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 - 3 sztuki
majeranek do smaku szczypta
chrzan 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Najpierw gotujemy wywar na warzywach i mięsie. Gdy się ugotuje wyciągnąć wszystkie składniki (warzywa i mięso).
Do wywaru wlać zakwas, tyle żeby było lekko kwaśne + łyżeczkę chrzanu.
W między czasie na patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, gdy puści tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Smażę tak długo, aż kiełbasa będzie lekko różowa.
W osobnym garnku gotuję ziemniaki, również pokrojone w kostkę, gotuję około 10 minut.
Wszystkie składniki łączę ze sobą. Gotuję na wolnym ogniu, aż się zagotuje. Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem, oraz dodaję słodką śmietanę. Na sam koniec dodaję dużo majeranku i odstawiam.
Zupę podaję z gotowanymi jajkami.

Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.07.2012 20:27
bardzo lubię
msmariusz 01.06.2012 23:55
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak