Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po meksykańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory krojone z puszki puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
ryż 1 szklanka
mięso wieprzowe 40 dag
kukurydza w puszce puszka
groszek zielony puszka
szczypiorek 1 pęczek
olej 3 łyżki
woda 1 szklanka
sól do smaku szczypta
pieprz do smaku szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po meksykańsku

Pomidory z puszki włożyć do miski, dodać obrany czosnek, oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Starannie zmiksować wszystkie składniki, tak aby powstała gładka, jednolita masa.
Ryż moczyć godzinę w zimnej wodzie, odcedzić i przysmażyć na oleju, aż zrobi się szklisty.
Do ryżu dodać zmiksowane pomidory wraz z czosnkiem i cebulą, oraz szklankę wody. Dusić pod przykryciem, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Mięso pokroić w cienkie paski, ja przysmażyłam mięso osobno na patelni. Fasolę kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki dodać do ryżu. Gotować 15 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak