Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka pszenna 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 70 g
wanilia 1 laska
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
jajko 1 sztuka
maślanka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, cukier, maślankę, ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii i wbijamy jajko.
Krok 1 - Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe foto
2
Wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Jeżeli ciasto za bardzo się kruszy, możemy dolać ciut więcej maślanki.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę, którą owijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe foto
3
Ciasto dzielimy na części i wałkujemy placek o grubości ok. 0,5cm z którego wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremek do ciasteczek.
Krok 3 - Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe foto
4
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Uważając, żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić spodów, bo ciasteczka będą twarde i niesmaczne.
Krok 4 - Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe foto
5
Z podanych składników wyszły mi dwie blachy ciastek.
Krok 5 - Pełnoziarniste ciasteczka waniliowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 04.10.2012 23:04
Piekę w elektrycznym bez termoobiegu, grzanie od dołu
emylka86 04.10.2012 10:44
w jakim piekarniku pieczesz? termoobieg czy zwykły gazowy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak