Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Małdrzyki czyli placuszki z twarogu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ser

    50 dag
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • masło lub margaryna

    5 dag
  • jaja

    4 szt
  • słodka śmietana

    4 łyżki
  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser dwukrotnie zmielic w maszynce. Ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku, stopione i przestudzone masło, śmietanę i makę. Na koniec dodać szczyptę soli i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak ciasto na racuchy. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i nakładać porcjami ciasto formując placuszki w taki sam sposób jak racuchy. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z surówką lub sosem lub w wersji na słodko z cukrem lub konfiturami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.05.2012 08:39
apetycznie wyglądają więc muszą być smaczne.

olkaaa

31.01.2012 08:06
ch?tnie spróbuj?

mala2021

26.11.2011 07:22
bardzo smaczne

Grazyna0211

19.08.2011 09:32
świetne placuszki i super nazwa

anemon

06.04.2011 21:54
Bardzo apetyczne placuszki.

marchewka

21.02.2011 23:44
fajny pomysł, muszę zrobić jutro na śniadanko

eli_555

02.01.2011 23:02
pychota

misia53

28.08.2010 19:48
Lubię ciasto serowe na wszystkie sposoby.

Ewa104

22.08.2010 10:41
Lubię wszelakie placuszki, więc z pewnością by mi smakowały.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat