Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szt
masło 15 dag
śmietana 1/2 szt
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
sól do smaku
jabłka 1/2 kg
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z jabłkami

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wlać śmietanę, dodać żółtka, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Szklanką wycinać krążki, nakładać jabłka, składać na pół i dokładnie zlepić brzegi. Układać na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 28.10.2012 08:14
pyszniutkie
wedith1 21.08.2012 13:00
Pieczone pierożki....cudeńko!
WiktoriaGotuje 02.08.2012 14:24
ciekawy przepis
olkaaa 03.06.2012 14:25
takich jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak