Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rumowe na biszkoptach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
śmietana kremówka 200 g
rum 1/4 szkl
Biszkopty 12 szt
cukier 5 łyżek
orzechy laskowe garść
wino deserowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rumowe na biszkoptach

Żółtka utrzeć z trzema łyżkami cukru na puszystą masę. Podgrzewać, dodając powoli wino., aż zgęstnieje. Masę należy cały czas mieszać, aby nie przywarła do garnka. Gotowy krem ostudzić, dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ubitą śmietanę. Kwadratową blachę wyłożyć pergaminem, wlać krem i wyrównać brzegi. Resztę cukru rozpuścić w 1/4 szkl wody z rumem. Nasączyć biszkopty i ułożyć je na powierzchni kremu. Włożyć do zamrażalnika na ok. 5 godzin. Przed podaniem ciasto wyjąć z formy, posypać posiekanymi orzechami i udekorować konfiturami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 02.06.2012 07:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak