Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z porem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/8 l
jajko 4 szt
sól szczypta
olej do smażenia łyżka
por mały 4 szt
mąka łyżeczka
masło 2 łyżki
rosół z kostki 1/8 l
śmietana 6 łyżek
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny kilka kropel
pomidory 2 szt
SZCYPIOREK do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z porem

Mleko zmiksować z mąką i jajkami. Doprawić solą. Rozgrzać na patelni niewielką ilość tłuszczu, usmażyć 4 naleśniki. Jasne części porów pokroić w krążki i udusić na maśle. Posypać łyżeczką mąki, dodać rosół, gotować ok. 10 min. Rozprowadzić śmietaną, chwilę podgrzewać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Naleśniki posmarować masą, zwinąć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Posypać żółtym serem, zapiekać 5 min w mocno nagrzanym piekarniku. Dekorować pomidorami i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak