Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczony schab zawijany boczkiem wędzonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,2 kg.
cytryny 2 szt.
boczek wędzony 10 plasterków
czosnek 2 ząbki
ziemniaki 1 kg.
sól i pieprz
szałwia kilka gałązek
oregano kilka gałązek
natka pietruszki kilka gałązek
oliwa 4 łyżki
pieczarki kilka
pomidorki koktajlowe kilka
bazylia kilka gałązek

Przepis i sposób przygotowania na: pieczony schab zawijany boczkiem wędzonym

mięso umyć osuszyć oprószyć solą i pieprzem,wszystkie zioła opłukać i posiekać oprócz szałwii,czosnek posiekać dodać do posiekanych ziół wlać połowę oliwy z oliwek i wymieszać a następnie posmarować po wierzchu schab obłożyć schab plastrami boczku wędzonego,cytrynę pokroić w plasterki i włożyć w nacięcia schabu,mięso włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wstawić do piekarnika na 180st.i upiec ok.30min.ziemniaki obrać pokroić na ćwiartki i włożyć do miseczki szałwię poszatkować dodać resztę oliwy z oliwek i sól wymieszać i polać ziemniaki po 30 min.obłożyć nimi schab i jeszcze piec ok.godziny,pomidorki i pieczarki umyć,pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa i piec jeszcze 20min,po wyjęciu pieczeni pokroić na plastry i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak