Długie bułeczki

Długie bułeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt.
  • miękkie masło

    7,5 dag
  • żółtko jaja

    1 szt.
  • kminek

  • czarnuszka

  • gruba sól

  • BAZA

  • woda

    125 ml
  • mąka

    2,5 dag
  • woda

    100 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Długie bułeczki
W małym rondelku wymieszać wodę z mąką - na bazę. Mieszać na małym ogniu do momentu, aż całość po prostu zgęstnieje - bez gotowania. Zdjąć z ognia, przykryć i wystudzić.
Krok 2 - Długie bułeczki
Do miski robota kuchennego (lub oczywiście zwykłej miski) przesiać mąkę. Dodać sól i drożdże i wymieszać. Dodać jajka i przygotowaną bazę (w normalnej misce dobrze jest zrobić dołek i w nim umieścić te składniki). Wymieszać i przez wlew dodawać stopniowo wodę. Dobrze wyrobić ciasto...
Krok 3 - Długie bułeczki
...po czym dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ciasto wyrabiać najpierw na małych, a następnie na dużych obrotach przez kilka minut. Ręcznie niestety bawić się około 10 minut, wyrabiając je na blacie. Powinno być gładkie i sprężyste. I elastyczne bardzo.
Krok 4 - Długie bułeczki
Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć na 60 minut.
Krok 5 - Długie bułeczki
Ciasto odgazować, wyjąć na blat i podzielić na 8-10 kawałków. Podzieliłam na 10, ale bułeczki mogłyby być większe. Uformować kulki i rozwałkować na prostokąty. Najpierw na długość - jaka nam odpowiada (będzie to długość bułeczek), po czym na szerokość
Krok 6 - Długie bułeczki
Zwinąć w rulonik i ułożyć na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 7 - Długie bułeczki
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190°C. Żółtko rozbełtać w miseczce i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Posypać ulubionymi dodatkami i wsadzić do piekarnika.
Krok 8 - Długie bułeczki
Piec około 15 minut.
Krok 9 - Długie bułeczki
Bułeczki są bardzo delikatne i mięciutkie. Świetnie nadają się na kanapki. Niekoniecznie na kanapy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

29.07.2015 15:56
muszą być smaczne

Stenka

27.09.2014 14:41
apetycznie wyglądają

Przepisy Joanny

08.03.2014 18:49
Zgadzam się z Kuchareczką, wyglądają cudnie

rjustysia

02.11.2013 17:55
Najbardziej jestem zaskoczona tym zaparzaniem mąki na początku. Nie miałam pojęcia, że tak się robi. Bardzo chętnie wypróbuję przepis.

Kuchareczka2

27.06.2013 20:46
wyglądają 100 razy lepiej niż ze sklepu super

Bernadeta1

01.06.2013 16:13
ale rewelacyjnie wyszły,zachęcają do zrobienia

Ewa6274879

01.06.2012 20:46
chętnie widziałabym je co rano na swoim stole - najlepiej jeszcze ciepłe :)

sylwia / sytofala

01.06.2012 19:42
domowe pieczywko pycha :)

ziutula

01.06.2012 16:44
ale super smakowicie się prezentują..

irenka

01.06.2012 16:31
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat