Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniaczki drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Nadzienie:
Kapusta słodka 1 kg
tłuszcz 5 dag
cebula 3 dag
sól
pieprz
cukier 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniaczki drożdżowe

Ciasto:
Drożdże 2 dag
Cukier 1 dag
Mleko
Mąka 25 dag
Masło 8 dag
Żółtka 2 sztuki
Śmietana 15 dag
Sól

Kapustę wypłukać , obrać, ugotować, osuszyć, zemleć w maszynce. Arkusze papieru pociąć na kawałki prostokątne 10 na 13 cm- wysmarować je tłuszczem. Przygotować ciasto: zrobić rozczyn z drożdży, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka, wsypać mąkę, wyłożyć rozczyn, dodać mleko, sól- zrobić ciasto ręką, gdy wszystkie składniki połączą się, dodać po trochę tłuszczu, ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać kapustę, sól, pieprz, cukier do smaku- podsmażyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozciągnąć je na prostokątne kawałki, na każdy kawałek ciasta nakładać ciepłą kapustę, rozsmarować, zawijać każdy kawałek, owinąć luźno w papier, układać na blasze tak by łączenie papieru i ciasta było na spodzie, postawić do wyrośnięcia, wyrośnięte ciasto upiec w nagrzanym piekarniku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 04.09.2012 18:51
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak