Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe babeczki z rabarbarem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
DODATKOWO:
rabarbar 4 laski
cukier 1 szklanka
ryż ugotowany 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe babeczki z rabarbarem

Ciasto;
Białka jajek ubić na sztywno z 4 łyżkami zimnej wody i szczyptą soli do piany z białek dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać. Białą i szklistą bezę ostrożnie połączyć z żółtkami jajek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec z ugotowanym ryżem, delikatnie wymieszać.
Foremki do babeczek napełnić ciastem (metalowe trzeba wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać np. bułką tartą )i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st piec 35 min.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić do puszczenia soku, następnie przełożyć na patelnię, dodać szczyptę soli i rozgotować gdyby zaczynało się nam przypalać podlać małą ilością wody. Babeczki po upieczeniu podawać polane musem rabarbarowym, smakują na ciepło jak i na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 11.08.2012 17:45
ale ładnie Ci wyszły:):)
jozefinach 04.06.2012 10:49
Piękne babki.
Rafał10 01.06.2012 08:45
aż ślinka cieknie :]
agunesu 01.06.2012 08:42
smakowity widok
Paweł10 01.06.2012 08:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak