Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trdlo

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO
mąka 500 g
jajko 2 sztuki
drożdże 50 g
margaryna 0,5 kostki
cukier 0,5 szklanki
mleko letnie 200 ml
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
POSYPKA
białko 1 sztuka
cukier biały 0,5 szklanki
cukiet trzcinowy 0,5 szklanki
cynamon 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trdlo

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Trdlo foto
2
Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto.
Krok 2 - Trdlo foto
3
Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem
Krok 3 - Trdlo foto
4
Przygotowujemy posypkę czyli cukier biały, brązowy/trzcinowy oraz cynamon i mieszamy razem.
Krok 4 - Trdlo foto
5
posypujemy obficie posypką
Krok 5 - Trdlo foto
6
Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!

* Najlepiej smakują letnie :)
Krok 6 - Trdlo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 28.06.2013 18:38
Fajne;) Nie wiem dlaczego, ale kojarzy mi się z miodem i pszczołami:):)
Seba 30.05.2013 08:21
fajny deser
Angelika10 22.04.2013 02:23
świetne :)
AURELKA 03.04.2013 21:40
bardzo apetyczne
Motorek 21.02.2013 21:45
extra
Elżbieta17 29.12.2012 22:14
pomysłowe:)
Dorian 06.09.2012 07:45
sliczne
caralajna 28.07.2012 07:23
super do nadziania
IKrakowianka 06.07.2012 20:29
podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak