Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czeski gulasz grzybowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 400 g
marchew 100 g
seler 100 g
ziemniak 500 g
cebula 2 sztuka
masło 30 g
bulion wołowy 800 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
koper łodyga 2 sztuka
śmietana 18 proc 100 ml
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
koperek 1/2 pęczka
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czeski gulasz grzybowy

Kroki postępowania

1
Grzyby siekamy na mniejsze kawałki. Obieramy marchew, selera i ziemniaki. Warzywa siekamy w drobną kostkę. Cebulki siekamy również w drobną kostkę.
Krok 1 - Czeski gulasz grzybowy foto
2
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę po czym zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, jałowiec oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Czeski gulasz grzybowy foto
3
Doprowadzamy do wrzenia i i dusimy 15 minut. Po tym czasie dodajemy grzyby znów doprowadzamy do wrzenia i dusimy kolejne 10 minut.
Krok 3 - Czeski gulasz grzybowy foto
4
W tym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę i dodajemy posiekany drobno koperek. Z gulaszu wyjmujemy liście laurowe i jagody jałowca, doprawiamy solą,octem i pieprzem.
Krok 4 - Czeski gulasz grzybowy foto
5
Mieszamy z sosem śmietanowym.
Krok 5 - Czeski gulasz grzybowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.01.2013 21:12
troszkę inne spojrzenie na gulasz.
dwa pokoje z kuchnią 01.06.2012 10:10
super!! wygląda mega dobrze!
Cukiereczek13 01.06.2012 08:12
chetnie zjadlabym taki gulasz ;)
motylwe 01.06.2012 07:51
interesujący

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak