Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowy tadzin

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso wieprzowe 30 dag
bazylia świeża 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwki 10 dag
chlli 1/3 łyżeczki
kminek 1/2 łyżeczki
sos pomidorowy 250 ml
jajko 3 sztuka
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowy tadzin

Kroki postępowania

1
Czosnek siekamy drobno, mieszamy z mielonym mięsem, posiekaną bazylią, pieprzem, solą oraz chilli i kminem. Z masy formujemy małe kulki.
Krok 1 - Wieprzowy tadzin foto
2
Do glinianych naczyń do tadzin wkładamy kulki i zalewamy pomidorowym sosem. Gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Krok 2 - Wieprzowy tadzin foto
3
Po tym czasie dodajemy oliwki. Na koniec wbijamy jajka by się ścięły.
Krok 3 - Wieprzowy tadzin foto
4
Posypujemy startym serem i skrapiamy sokiem z cytryny przed podaniem.
Jeżeli nie macie naczynia to tadżin można zrobić to w garnku,potem przełożyć do naczynia do zapiekania i w piekarniku ściąć jajko.
Krok 4 - Wieprzowy tadzin foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 01.06.2012 10:11
super przepis! mam identyczną kamionkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak