Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z grilla

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 2x 250g
masło 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 pęczek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z grilla

Kroki postępowania

1
Wypatroszone wcześniej pstrągi myjemy i posypujemy w środku pieprzem cytrynowym.
Krok 1 - Pstrąg z grilla foto
2
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką (zostawiamy dwie całe gałązki zielonej pietruszki).
Krok 2 - Pstrąg z grilla foto
3
Pietruszkowo- czosnkowe masełko nakładamy ostrożnie do środka ryb, wkładamy też po gałązce natki.
Krok 3 - Pstrąg z grilla foto
4
Tak przygotowane pstrągi kładziemy na ruszt do pieczenia ryb, lub wysmarowaną olejem tackę aluminiową i grillujemy ok. 10 minut z każdej strony. Albo jak w naszym przypadku smarujemy olejem patelnię grillową i smażymy na niej ryby przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas smażenia, czy pieczenia zależy od wielkości ryby i od temperatury grilla, czy palnika. Musimy obserwować pstrągi, jak mięso będzie białe, znaczy, że rybka jest już gotowa.
Krok 4 - Pstrąg z grilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 19.04.2014 15:01
doskonała rybaka
Mysiunia 29.11.2012 10:00
jej, ale bym zjadła takiego! :)
cris04 01.06.2012 16:37
Proste,a takie smaczne i...zdrowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak