Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z ricottą i truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron wstążki 30 dag
ricotta 10 dag
mascarpone 2 łyżki
śmietana 30% 200 ml
płatki migdałowe
cukier
truskawki 20 dag
gorzka czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ricottą i truskawkami

Kroki postępowania

1
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 1 - Makaron z ricottą i truskawkami foto
2
W tym czasie zagotowujemy śmietanę, dodajemy ricottę i mascarpone, dokładnie mieszamy. Gotujemy do czasu aż płyn zredukuje swoją objętość mniej więcej o 1/3 i powstanie nam dosyć gęsty sos. Doprawiamy do smaku cukrem.
Krok 2 - Makaron z ricottą i truskawkami foto
3
Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. Makaron odcedzamy, gorący zalewamy sosem śmietanowym.
Krok 3 - Makaron z ricottą i truskawkami foto
4
Posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach czekolady. Układamy umyte, osuszone i pokrojone w talarki truskawki. Przybieramy płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Krok 4 - Makaron z ricottą i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 03.09.2012 15:14
kolorowo i pysznie :)
pacpaw 24.06.2012 20:07
makaron na słodko ostatnio jadłem w przedszkolu :o)
Ewa6274879 31.05.2012 23:51
truskawkowa uczta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak