Żur postny

Żur postny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    3 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • zakwas na żur

    1,5 szklanki
  • czosnek

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotować z zakwasem żurowym. Do wrzącej zupy wlewać stopniowo przegotowane mleko, ciągle mieszając oraz roztarty z solą czosnek. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i przyprawić solą do smaku. Podawać z ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

27.03.2013 12:05
Trochę inna wersja żurku, ja też z mlekiem nie robiłam. Teraz przed Wielkanocą to prawdziwy "sezon" na żury i żurki.

Motorek

29.11.2012 09:10
z mlekiem jeszcze nie jadłem

alaaa

14.11.2012 22:39
takiego nie robiłam,ale może być smaczny

kuklik

26.09.2012 19:46
takiego nie znaŁAM

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat