Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z niespodzianką (śliwką)

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwko susozne 30 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
bydyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1,6 szklanki
kakao 4,5 łyzeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3,6 szklanki
wódka 5/6 szklanki
czekolada gorzka 3 tabliczki
cytrynka 2 łyzeczki
masło 1,5 kostki
jaja 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z niespodzianką (śliwką)

WYjmujemy garnek do ktorego dodajemy około 3/4 szklanki wody i mieszamy z 2 łyżkami cukru. zagotowywujemy. nastepnie dodajemy nasze śliwki suszone i gotujemy około 10 minut na małym ogniu az będa miekkie ( oczywiscie jak ebda czesniej gotowe to gotujemy krócej - by nie rozgotowały się). Oddzielamy śliwko od syropu- wystudzamy.

Do pojemnika na np' kanapki wrzucamy śliwki i alkohol, by namiękkły nim. Takie śliwko powinny być w nim około 10 godzin.

Przygotowanie biszkoptu:
ubijamy sztywną pianę z 3/4 cukru szklanki i białek 5 jaj. Powoli dodajemy po 1 żółtku . Następnym elementem jest dodanie 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej proszek, 3/4 .pszennej. Dodajemy sok z cytryny i kakao. Wszyskie składniki mieszamy ze sobą za pomoca miksera na najmniejszej sile.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w temp 180 stopni pieczemy przez około 35 minut, odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt polewamy pozostałym syropem z naszych śliwek (zimny biszkopt).
Nasze mleko, a dokładnie jego 2 szklanki gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Do reszty dodajemy żółtka i budyń a także około 1,5 łyżki mąki PSZENNEJ. wszytsko mieszamy i wlewamy zagotowane mleko. Gotujemy mieszając tak jak budyń. Ostudzamy . Miksuejemy z masłem na mase. Wykładamy na biszkopt, dalej wykładamy sliwki. Wstawiamy do lodówki.
Na koniec polewamy go czekolada rozpuszczoną w wodzie z 3/4 kostki masła ,i 7 łyżkami mleka. Mieszajac. Mają mieć jednolitą konsystencję.

Polewamy nasze ciasto i odstawiamy do lodówki..

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 24.05.2013 16:08
super wyglda
TEtalicha 16.03.2013 22:05
jest przeapetyczne
karolina1869 25.11.2012 21:36
pycha
dianix 14.11.2012 21:55
mega apatyczne
dianix 14.11.2012 21:55
mega apatyczne
Botwinka 11.10.2012 14:43
niespodzianki są super,pyszota
Pietruszka 09.07.2012 21:18
wygląda bardzo smacznie
ronald88 02.06.2012 07:51
super
Rafał10 01.06.2012 09:34
PYSZNOŚCI !!!
1j1o1l1a1 31.05.2012 20:21
całe ciasto to jedna wielka niespodzianka! pycha! :)
motylwe 31.05.2012 19:33
wygląda bardzo pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak