Ziemniaki obrać , przekroić na pól , skropić oliwą posypać ziołami i sola , upiec w 180 stopniach na delikatny złoty kolor do miękkości. Ostudzone pokroić w gruba kostkę , wrzucić do miski. Sałatę umyć , osuszyć ,porwać, dodać do ziemniaków.orzechy posiekać na drobne kawałki , dodać. ogórka obrać , pokroić , na pół plasterki. Zrobić sos- do słoiczka wlać 3 łyżki oliwy, sól , pieprz, odrobinę wody przegotowanej, cukier i sok z cytryny.
zakręcić mocno słoik i wstrząsnąć aż do połączenia składników.
Tuńczyka odcedzić z sosu , kawałki ułożyć na sałacie , polać sosem i delikatnie wymieszać całość. Startym parmezanem posypać całość.
Podawać z grzankami i dobrym winem :)))
Smacznego