Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski tarte

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ziemniaki gotowane w mundurkach 1/2 kg
sól
woda
mąka do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski tarte

Surowe ziemniaki obieramy i trzemy na tarce. Jeżeli jest w nich dużo wody to usuwamy nadmiar. 1/2 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach. Jak są miękkie odcedzamy, chłodzimy, obieramy i mielimy maszynką do mięsa. Zmielone ziemniaki dodajemy do startych z dodatkiem soli. Wyrabiamy ciasto. Powstałego ciasta formujemy kuleczki i każdą obtaczamy w mące. Wodę gotujemy z dodatkiem soli i na wrzątek rzucamy kluski. Gotujemy ok. 20 min. i odcedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 29.05.2013 11:28
jak ja lubię takie kluski .... tylko nie zawsze mi fajne wyjdą...
romanrafal
romanrafal 11.02.2013 16:25
smaczne
mirosława4 01.01.2013 20:00
na pewno smaczne są te kluseczki
zuzanna_z 20.07.2012 13:06
smaczne kluski
IKrakowianka 14.07.2012 21:32
świetne
RenataZ-et 28.06.2012 20:25
super
Rafał10 31.05.2012 15:11
mniam mniam;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak