Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowo czosnkowy pstrąg

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrągi 2 sztuki
sól
pieprz
koper 1 garstka
czosnek 2 ząbki
cytryna 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowo czosnkowy pstrąg

Kroki postępowania

1
Koperek nalezy dokłądnie umyć, wysuszyć i bardzo drobno posiekać. Rybę myjemy, patroszymy i usuwamy łuski. Odcinamy głowę (mozna ją zużyć do zupy). Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Do środka każdej ryby wkładamy po jednym pokrojonym ząbku czosnku i połowę kopru. Lekko skrapiamy pstrągi cytryną w środku i na zewnątrz. Jajko rozbijamy z odrobina soli i pieprzu.
Krok 1 - Koperkowo czosnkowy pstrąg foto
2
Pstrągi panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewamy na patelni masło i przekładamy rybkę.
Krok 2 - Koperkowo czosnkowy pstrąg foto
3
Pstrągi smażymy z każdej strony, aż powstanie chrupiąca skórka.
Krok 3 - Koperkowo czosnkowy pstrąg foto
4
Gotowe zdejmujemy z patelni i podajemy z plasterkiem cytryny. Przed jedzeniem warto rybkę skropić odrobiną cytryny.
Krok 4 - Koperkowo czosnkowy pstrąg foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara11 02.04.2014 18:01
lubie rybke;-)
gusia1000 13.01.2014 22:43
Dobra ryba.
Mysiunia 29.11.2012 10:07
wspaniała rybka :)
wedith1 20.08.2012 10:53
Zjadłabym go ale grillowanego, panierka ma dużo tłuszczu....
fijolek91 31.05.2012 12:36
fajny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak