Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle ze szparagami
Przygotować sos: stopić 3 dag tłuszczu, posypać 3 dag mąki, zasmażyć na złoty kolor. Rozprowadzić zasmażkę 250 ml jarzynowego wywaru oraz 250 ml mleka, zagotować mieszając (jeśli utworzą się grudki, sos przetrzeć przez sitko). Gotować sos 3 – 4 minuty, przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Roztrzepać jajka z pozostałym mlekiem. Rozbić mięso tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku i w tartej bułce. Rozgrzać na patelni pozostały tłuszcz, usmażyć sznycle z obu stron na złoty kolor. Do przygotowanego sosu włożyć szparagi, podgrzać. Zdjąć jarzynkę z ognia, podprawić żółtkiem (nie gotować). Podawać do sznycli. Gotowe danie udekorować cząstkami cytryny.