Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

otręby owsiane 50 g
mąka pszenna 100 g
drożdże 30 g
mleko 3/4 szklanka
cukier 1 łyżka
szpinak 250 g
śmietana 1 łyżek
pieprz 1 łyzeczki
sól 1 szczypta
czosnek 0,5 łyżeczka
ketchup pikantny 2 łyżka
tabasco
otręby pszenne 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym

Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i wlewamy do nich mleko z drożdżami.
Mieszamy aż powstanie kula ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.
Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy tworząc okrągły spód do pizzy.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco.
Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.
Możemy jeszcze lekko popieprzyć.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 01.11.2012 15:35
mniam
Andysz 01.09.2012 01:09
pycha;)
Kamila/kami007 31.05.2012 11:08
ciekawy pomysł
Cukiereczek13 30.05.2012 22:14
wyglada naprawde smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak