Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 3 średnie
papryka 0,5 średnia
cukinia 0,5 mała
olej 4,5 łyżka
ocet winny 1,5 łyżka
miód 1 łyżka
sól
pieprz
suszone zioła 2 łyżka
tofu 8 (wędzone)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu

Kroki postępowania

1
Olej mieszamy z octem winnym i miodem, oraz roztartymi w dłońmi ziołami (szczypiorek, koperek, bazylia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu foto
2
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki. Cukinię i paprykę dokładnie płuczemy, z cukinii wydrążamy miąższ. Wszystkie warzywa oraz tofu kroimy w równe kostki (mniej więcej 1 na 1 cm).
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu foto
3
Zalewamy przygotowanym sosem i marynujemy przez co najmniej 30 minut.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu foto
4
Nadziewamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu do uzyskania pożądanego koloru.
Krok 4 - Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu foto
5
W czasie grillowania szaszłyki należy co chwilę przewracać na drugą stronę, gdyż tofu dosyć łatwo przywiera do grilla. Podajemy z pikantnym ketchupem.
Krok 5 - Grillowane szaszłyki z wędzonym tofu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.06.2012 20:32
warto zrobić
pacpaw 24.06.2012 20:05
znakomicie wygląda ten sos z pierwszego zdjęcia. Muszę go wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak