Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukru 4 łyżka
jajko 3
margaryny kasia 250 g
gęstej śmietany 1/2 szk
mąki pszennej 500 g
świeżych drożdży 50 g
DODATKOWO:
gotowej masy makowej 900 g
rodzynek 150 g
cukru pudru 1 szk
soku z cytryny 3 łyżka
ananas kandyzowany 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną konsystencję.
masę makową przełożyć do miseczki, dodać rodzynki i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek.
Do miski wsypać mąkę i wkroić zimną margarynę i posiekać.
Dodać drożdże, żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt.
Białka rozmieszać i posmarować nimi placki.
Na oba placki wyłożyć po 1/2 masy, rozsmarować masę na cieście i zwinąć w rolady.
Każdą struclę zawinąć w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu, łączenie ciasta i papieru powinno być na dole.
Tak zawinięte rolady ułożyć na blasze do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć strucle z piekarnika i wystudzić.
W międzyczasie przygotować lukier mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
Posmarować nim makowce a na koniec posypać kandyzowanym ananasem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 07.02.2014 21:07
bardzo dziękuję :)
Anna20 07.02.2014 13:02
Robiłam i potwierdzam, że jest bardzo dobra :)
ZEWA 01.09.2012 10:03
dziękuję, to był mój debiut struclowy, hi, hi.
Agiatis 01.09.2012 08:13
Śliczna
rjustysia 07.07.2012 13:15
pięknie zwinięta :)
iziona 31.05.2012 07:34
Cudna!!!!
Paweł10 30.05.2012 22:22
pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak