Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letni bigosik

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1/2 kg
sól, pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cukinia 1 kg
cebula 1 szt
ogórki 1/2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Letni bigosik

Cukinie umyć, oczyćcić, obrać ze skorki (młodej nie obierać), przekroić i usunąć nasiona. Pokroić w grubą kostkę lub pólplasterki. Ogórki przygotować w ten sam sposób jak cukinię. Pomidory pokroić w ósemki (mozna wcześniej obrać ze skórki). Cebulę posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić cebulkę, dodać cukinie i ogórka. Smażyć 15 minut, następnie dodać pomidory. Dusić wszystko jeszcze 15 minut. Przyprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, ewentualnie zieleniną. Wsypać trochę tartej bułki (tak aby potrawa nie była wodnista) i zagotować. Jeśli ktoś lubi to może jeszcze dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podawać z młodymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.05.2012 16:40
lubię taki i też robię.
anemon 30.12.2011 08:57
Przygotowany z młodych warzyw jest najsmaczniejszy.
Grazyna0211 16.08.2011 10:25
super!
eli_555 17.01.2011 23:02
pychota
danusia19671 26.08.2010 15:17
Taki bigosik jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak