Kurczak w sosie pomidorowym z papryką

Kurczak w sosie pomidorowym z papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z piersi kurczaka

    3
  • świeżych pomidorów

    40 dag
  • ząbek czosnku

    1
  • czarnych oliwek

    0,5 szkl
  • oliwy z oliwek

    4 łyżki
  • octu balsamicznego

    1 łyżka
  • serka mascarpone

    3 łyżki
  • sól, pieprz, cukier, słodka mielona papryka

  • świeżego tymianku

    6 gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy ją aż do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w kawałki paprykę. Gdy papryka zmięknie, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i doprawiamy wszystko cukrem, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotujemy przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do potrawy ser, oliwę i tymianek. Delikatnie mieszamy. Z filetów odcinamy włókna i kostki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy je na oliwie po 4 – 5 minut z każdej strony. Następnie przekładamy do formy żaroodpornej, wlewamy sos i dodajemy oliwki. Zapiekamy przez 30 minut w temp. 190ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rosik93

20.07.2010 12:21
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat