Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki marchewkowe z kolendrą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 4-5 szt.
kolendra 1 garść
jaja 1 szt,
mąka pszenna 1-2 łyżki
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki marchewkowe z kolendrą

Są to najwspanialsze placki jakie jadłam!

Marchew ścieramy na tarce z grubymi okami, dodajemy do niej poszatkowaną kolendrę. Ilość podana w składnikach jest oczywiście orientacyjna, bo to też kwestia indywidualnych upodobań. Do miski z marchewką i kolendrą dodajemy jajko i łyżkę mąki, ewentualnie szczyptę soli i pieprzu do smaku. Dodajemy również poszatkowana cebulkę, która wcześniej można na chwilę zostawić w mleku, żeby zabić ostrość. Cebula jest dowolna- czerwona, dymka, jakakolwiek.

Sprawdzamy konsystencję masy z łyżka mąki- nabieramy odrobinę w dłoń i kiedy w cieście nie przeważa jajko powinna utrzymać przez chwilę kształt między palcami. Jeśli tak nie jest- druga łyżka mąki powinna to załatwić.

Placuszki pieczemy na oliwie, nie krócej niż przez 4 minuty z jednej strony. Po zdjęciu z patelni można delikatnie odsączyć papierowym ręcznikiem. Ja osobiście uwielbiam jeść je podobnie jak placki, czyli z odrobina śmietanki.

Kiedyś zdarzyło się, że miałam na nie ochotę, a miałam jedynie lubczyk i odrobinę pietruszki, które świetnie sprawdziły się w zastępstwie, jednak w mniejszej ilości, bo lubczyk przytłoczyłby cały smak (na 4 marchewki wykorzystałam tylko 3 długie gałęzie lubczyku).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 13.07.2012 08:16
bardzo smaczne
vesenka 13.06.2012 15:32
jakie smakowite zestawienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak