Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta najprostsza

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mąka krupczatka 1/2 kg
drożdże 30 g
cukier 30 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 30 g
oliwa
rozmaryn
sól gruboziarnista
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta najprostsza

Mąkę przesiać na blat, zrobić w niej dołek, wsypać sól.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce.
Rozczyn drożdżowy wlać w środek mąki i wolno zarabiać (do środka) z coraz to większą ilością mąki, podlewając wodą.
Ciasto zagnieść i przez kilka minut intensywnie wyrabiać, aż stanie się sprężyste (ale miękkie) i jednolite.
Posypać mąką, nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, nieco rozwałkować, rozpłaszczyć na szerokiej blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Oliwę połączyć z listkami rozmarynu (najlepiej utrzeć w moździerzu), posmarować nią ciasto, palcami powgniatać wiele otworów na całej powierzchni.
Posypać grubą solą i odstawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
Wstawić ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 15-20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 08.02.2013 14:16
uwielbiam ciabate z oliwą z oliwek, tak na cieplo:)
Madziela 01.01.2013 17:02
pyszne są te ciabatki :)
Dorota37 23.08.2012 17:47
smaczna
Habibi 04.06.2012 00:20
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)
Anio?eczek 30.05.2012 18:47
lubie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak