Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładaniec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 260 g
cukru pudru 260 g
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładaniec

Składniki:
Na ciasto:
260 g mąki,
260 g cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 łyżek ciepłej wody,
10 łyżek oleju,
1 łyżka kakao.
Na masę:
1 budyń waniliowy bez cukru,
¾ kostki masła,
4 łyżki cukru pudru,
odrobina soku z cytryny.
Na polewę:
4 łyżki cukru,
1,5 łyżki margaryny,
2 łyżki kakao,
3 łyżki wody.



Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ciepłą wodę, olej i ponownie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z utartymi składnikami. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasta pieczemy osobno w podłużnych foremkach keksowych. Studzimy. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu a na końcu odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Polewa: Do garnka przekładamy cukier, margarynę, kakao i wodę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą, ok. 4 minuty. Oba ciasta kroimy na ok. 1,5 cm kawałki i na przemian kolorami przekładamy masą aż do wyczerpania produktów. Na końcu polewamy całe ciasto polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bgs1984 02.06.2012 20:10
mniam
marzenciak1985 02.06.2012 19:53
mniam
janek64 31.05.2012 11:10
Ciekawy przepis :)
patusia 30.05.2012 18:42
Smaczny ten przekładaniec :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak