Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładaniec
Na ciasto:
260 g mąki,
260 g cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 łyżek ciepłej wody,
10 łyżek oleju,
1 łyżka kakao.
Na masę:
1 budyń waniliowy bez cukru,
¾ kostki masła,
4 łyżki cukru pudru,
odrobina soku z cytryny.
Na polewę:
4 łyżki cukru,
1,5 łyżki margaryny,
2 łyżki kakao,
3 łyżki wody.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy ciepłą wodę, olej i ponownie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z utartymi składnikami. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Ciasta pieczemy osobno w podłużnych foremkach keksowych. Studzimy. Przygotowujemy masę: Budyń gotujemy z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu a na końcu odrobinę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. Polewa: Do garnka przekładamy cukier, margarynę, kakao i wodę. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki dobrze się połączą, ok. 4 minuty. Oba ciasta kroimy na ok. 1,5 cm kawałki i na przemian kolorami przekładamy masą aż do wyczerpania produktów. Na końcu polewamy całe ciasto polewą.