Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukru 1 szklanka
mąki 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami

Składniki:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 łyżek oleju,
migdałowy aromat do ciast,
500 g truskawek (najlepiej świeżych).

Przygotowanie:
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na jednolitą, puszystą masę. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i łączymy z aromatem migdałowym. Składniki na ciasto dobrze łączymy po czym wylewamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem (najlepiej na tortownicę). Na wierzch ciasta układamy umyte i przepołowione truskawki. Blaszkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy na jasno-złoty kolor. Najlepiej sprawdzić patyczkiem po 45 minutach, czy ciasto jest już gotowe i ewentualnie jeszcze troszkę piec do suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem, aby było jeszcze bardziej słodkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak