Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kocie oczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 500 g
margaryny 1 kostka
żółtek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kocie oczka

Składniki:
500 g mąki,
1 kostka margaryny,
2 żółtka,
180 g cukru pudru,
2 łyżki śmietany,
marmolada śliwkowa,
cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3-4 mm i kieliszkiem wykrawamy kółeczka. Połowę z wyciętych krążków pozostawiamy w całości. W drugiej połowie wycinamy po środku mały otwór. Blaszkę wysmarowujemy tłuszczem (lub wykładamy pergaminem) i przekładamy na nią ciastka. Pieczemy na złoty kolor. Na całe ciastka nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim krążkiem z dziurką. Ciasteczka są pyszne i ładnie się prezentują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak