Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 5 sztuk
mąki 2,5 szklanki
białego cukru 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto

Składniki:
5 jaj,
2,5 szklanki mąki,
1,5 szklanki białego cukru,
1 szklanka czerwonej oranżady,
1,5 szklanki oleju,
2 łyżki gorzkiego kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody,
olejek migdałowy

Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo po dwie łyżki cukru a następnie ubijamy dodając jeszcze po jednym żółtku. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Delikatnie mieszamy. Powoli dodajemy ciągle mieszając olej, oranżadę, olejek. Ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dajemy dwie łyżki mąki, natomiast do drugiej dodajemy 2 łyżki kakao. Do tortownicy przelewamy ciemne ciasto a na nie cienkim strumieniem polewamy białe ciasto. Pieczemy ok. 50 minut. Serwujemy jak już troszkę przestygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak