Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z botwiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2 sztuki
woda 1 szklanka
olej 1 łyżka
botwina 2 pęczki
feta 20 dag
szczypiorek 2 łyżki
koperek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pieprz szczypta
olej
masło

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z botwiną

Kroki postępowania

1
Dokładnie umyć botwinę,a następnie bardzo drobno ją posiekać. Wrzucić do garnka i dusić około 10 minut na łyżce masła. Uduszoną odstawić do wystygnięcia
Krok 1 - pierogi z botwiną foto
2
Mąkę przesiać do miski, szybko mieszając wlać do niej szklankę cieplej lecz nie gorącej wody. Następnie wbić jajka i dodać olej. Wymieszać,a potem wyrobić ręką. W razie konieczności można wlać jeszcze trochę wody.
Krok 2 - pierogi z botwiną foto
3
Ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. Po wyrobieniu należy je odstawić na ok pół godziny pod przykryciem tak by "odpoczęło". Wówczas jeszcze łatwiej się je wałkuje.
Krok 3 - pierogi z botwiną foto
4
Do ostudzonej botwiny dodać fetę, posiekane zieleniny i czosnek. Wymieszać, nie należy się przejmować jeśli feta nie rozmiesza się jednolicie. Przyprawić pieprzem i jeśli feta nie była za słona również dosolić
Krok 4 - pierogi z botwiną foto
5
Ciasto rozwałkować. Szklanką lub kubkiem wycinać krążki. Kłaść na nie niewielką ilość farszu i następnie sklejać.
Krok 5 - pierogi z botwiną foto
6
Wrzucać pierogi na osolony wrzątek,gotować do wypłynięcia.
Krok 6 - pierogi z botwiną foto
7
Ugotowane pierogi okrasić masłem lub olejem. Ja dodatkowo posypałam je serem i koperkiem
Krok 7 - pierogi z botwiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 13.02.2015 10:48
nie jadłam takich, z chęcią bym spróbowała
gacopierz23 15.04.2014 10:57
ciekawe nadzienie niedługo wypróbuję
Bernadeta1 04.01.2014 13:49
takie pierogi to dla mnie nowość, ciekawe jak smakują?
caralajna 18.07.2012 10:11
lubię pierogi
dianix 04.07.2012 08:08
pierwsze spotkanie ztakimi pierogami
caffee_tea 03.07.2012 23:20
super
Adamorek 26.06.2012 10:58
ale ciekawy farsz
ziutula
ziutula 09.06.2012 22:33
smaczny pomysł na pierogi..
magduś83 05.06.2012 12:30
ciekawy przepis nigdy takich nie jadłam
Anna169Hosz 05.06.2012 10:13
Podoba mi się ten pomysł.
MagdaXXX 04.06.2012 10:22
bardzo ciekawe nie jadłam takich
pacpaw 03.06.2012 20:23
świetny pomysł z tą botwinką. Ciekawy jestem bardzo smaku
sylwia / sytofala 30.05.2012 22:07
takich jeszcze nie jadłam :)
motylwe 30.05.2012 20:02
oryginalne
Hanna5 30.05.2012 18:41
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak