Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony sernik
Na ciasto:
3 szklanki mąki,
1 roztopiona margaryna,
1 jajko,
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki gorzkiego kakao.
Na masę serową:
4 opakowania serków homogenizowanych,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 jajek.
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopioną margarynę, kakao oraz jajka. Mieszamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy na chwilkę do zamrażalnika. Masa: Białka ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy stopniowo żółtka. Do homogenizowanych serków dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubite wcześniej jajka. Połowę z przygotowanego wcześniej ciasta ucieramy na tarce o oczkach do warzyw na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na górę wykładamy masę serową i z wierzchu ponownie posypujemy pozostałym ciastem, które również ucieranym na tarce. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone.