Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 600 g
margaryny 300 g
cukru pudru 120 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowe ciasto

Składniki:
600 g mąki,
300 g margaryny,
120 g cukru pudru,
7 łyżek śmietany kwaśnej,
2 żółtka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kg słodkich jabłek,
tarta bułka,
½ łyżeczki cynamonu,
cukier biały drobny do jabłek,
cukier puder do posypania ciasta.


Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem c pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy sól, cukier puder, żółtka, śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wykładamy na blaszce uprzednio wyłożonej pergaminem, posypujemy bułką tartą. Jabłka ucieramy na tarce na dużych oczkach do warzyw, przekładamy na ciasto, posypujemy białym cukrem i cynamonem. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak