Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-makowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryny 1 kostka
jajek 9 sztuk
słodkich jabłek 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-makowe

Składniki:
6 dużych słodkich jabłek,
9 jajek,
9 łyżek kaszki manny,
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny,
450 g cukru pudru,
300 g parzonego mielonego maku.


Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i dobrze ucieramy. Jabłka myjemy, obieramy i ucieramy na tarce o oczkach do warzyw. Dodajemy mak, jabłka, kaszkę mannę, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Na samym końcu ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem. Piekarnik nastawiamy na ok. 170-180 stopni (w zależności od piekarnika) i pieczemy ciasto ok. 60 minut (najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe). Takie ciasto dobre jest zarówno samo, jak również możemy polać go dowolną polewą czy też przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak