Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane knedle z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków ugotowanych 1 kg
mąki 250 g
jajek 2 sztuki
świeżych truskawek 1 kg
masła 40 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane knedle z truskawkami

Truskawki oczyszczamy i płuczemy z piasku. Ziemniaki ugotowane mielimy w maszynce. Mieszamy z surowymi jajkami i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy z niego wałek. Ciasto kroimy na placuszki. Na każdy kawałek ciasta układamy truskawki i formujemy knedle. W garnku doprowadzamy osoloną wodę do wrzenia i gotujemy w niej knedle jeszcze przez ok. 3 minuty od wypłynięcia (najlepiej sprawdzić 1 sztukę, czy już są dobre). Odcedzamy. Bułkę tartą rumienimy na patelni. Gorące knedle polewamy masłem i posypujemy zrumienioną bułką tartą i cukrem. Spożywamy na ciepło zaraz po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 30.05.2012 16:05
Kg truskawek na 1 kg ziemniaków ? Chyba coś nie tak z proporcją składników...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak