Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki migdałowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 250 g
cukru 125 g
żółtko jajek 4
kwaśnej śmietany 4 łyżki
tartej skórki z cytryny 1 łyżka
szczypta soli
mielonych migdalow 125 g
masła 125 g
białko 2
śmietany 2 łyżki
siekanych migdałów 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki migdałowe

Z przesianej mąki uformować kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, dodać cukier i sól. Na mące rozłożyć pokrojone na kawałki masło i migdały.

Posiekać nożem mąkę z cukrem, masłem i migdałami. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę z cytryny. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto, a następnie owinąć ściereczką i wstawić do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto ponownie zagnieść i uformować wałek o centymetrowej grubości. Podzielić na kawałki o długości około 8 cm i nadać im kształt obwarzanka.

Obwarzanki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkami roztrzepanymi ze śmietaną, a na koniec posypać siekanymi migdałami. Piec na złoty kolor w piekarniku (ok. 13 minut w temp. 175ºC). Jeszcze ciepłe zdejmować z blachy i wystudzić na kratce kuchennej.

Obwarzanki można przechowywać przez 4 tygodnie w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 09.03.2011 09:20
fajne
Smakosz6 16.08.2010 12:59
pyszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak