Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzyny młode

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchwi 250 g
zielonego groszku 100 g
fasolki szparagowej 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyny młode

Składniki:
250 g marchwi,
100 g zielonego groszku,
150 g szparagowej fasolki,
1 kg kalafiora,
300 g młodych ziemniaków,
70 g masła,
20 g bułki tartej,
koperek zielony,
1 pomidor,
mała sałata,
cukier,
sól.

Przygotowanie:
Warzywa płuczemy i oczyszczamy. Marchewkę przekrawamy na kilka części. Mieszamy z groszkiem. Dodajemy troszkę wody i gotujemy. Kiedy marchew będzie miękka, dodajemy cukier, sól oraz kawałek masła. Podsmażamy. Fasolkę gotujemy wrzucając ją do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru. W taki sam sposób gotujemy kalafior. Ziemniaki płuczemy, skrobiemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól, gotujmy i odcedzamy. Bułkę tartą rumienimy i mieszamy z masłem. Półmisek dekorujemy sałatą i układamy na nim gatunkowo: fasolkę, ziemniaki, kalafior i polewamy masłem. Pomidora kroimy w talarki i układamy na wierzchu. Posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak